Nu kan du få ditt kaffe levererat direkt hem med PostNord

Demokratiska Republiken Kongo

Demokratiska Republiken Kongo

Demokratiska Republiken Kongo har stora naturtillgångar, men har drabbats av flera krig och konflikter i modern tid. Landets hälso- och sjukvårdssystem har, liksom befolkningen i området, påverkats kraftigt av konflikterna.

Demokratiska Republiken Kongo ligger i centrala Afrika och gränsar till inte mindre än nio andra länder; Republiken Kongo, Centralafrikanska Republiken, Sydsudan, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia och Angola. Till ytan är det, det näst största landet i Afrika, med sina 2 345 409 kvadratkilometer. Ser man till naturtillgångarna är Kongo dessutom ett av de rikaste länder på samma kontinent. Mest känt är provinsen Katanga med sina koppartillgångar. Landet har även tillgångar på diamanter, kobolt, guld, kadmium, petroleum, silver, zink, mangan, tenn, germanium, uran, radium, bauxit, järnmalm och kol. Utöver detta ger dem enorma skogarna tillgång till timmer, ädelträ, palmolja och kautschuk.

Varierande klimat

Klimatet i Kongo är mycket varierande. Norr om ekvatorn infaller regnperioden mellan april och oktober. I söder om ekvatorn infaller den mellan november och mars. Kongofloden, som ligger i dem norra delarna av landet, är Afrikas näst längsta flod och världens djupaste. Den svämmar ofta över under regnperioderna. I dem mer höglänta inlandsområdena är temperaturerna lägre, medan det i dem södra delarna av landet förekommer långa torrperioder.

Många hälsoutmaningar

I östra delen av Kongo finns bland annat en nationalpark Virunga, som blivit vida bekant genom dokumentärfilmen med samma namn. I denna del av landet finner man även provinsen Södra Kivu. Det är ett område som har enorma utmaningar när det kommer till befolkningens hälsa, bland annat på grund av brist på personal och specialkompetens. Ett annat problem är att fattigdomen leder till att många barn drabbas av undernäring. Av barnen förd 7,4%  underviktiga och hela 55% av barnen under fem år har svår eller kronisk utvecklingsstörning, en siffra som är högre än det nationella genomsnittet. Även dödligheten bland spädbarn och barn generellt är här högre än i övriga landet till följd av näringsbristen. Tillgången på dricksvatten är begränsad. Det leder till större spridning av sjukdomar via just vattnet och slutligen till en högre grad av insjukning och dödsfall. Vidare leder bristen på sanitära faciliteter och latriner till förstärkt spridning av infektions- och diarrésjukdomar. De sistnämnda är dem främsta orsakerna till dödsfall bland barn.

Långt till vård

Ytterligare en anledning till den höga dödligheten i Södra Kivu provinsen är avstånden till vårdinrättningarna. I genomsnitt bor endast drygt 30% av befolkningen inom 15 kilometers avstånd till en poliklinik eller annan vårdinrättning. Även mödravården i området är fortsatt kritiskt.  Bortsett från den bristande tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster, har 88% av kvinnorna sådana ekonomiska svårigheter att det skapar problem med transport till och från vårdinrättningarna. 25 procent  av männen vägrar dessutom ge kvinnorna tillstånd att ta sig till inrättningarna.

Nytt hopp i staden Uvira

Ser vi på ett område längre söder ut i Södra Kivu provinsen hittar vi staden Uvira. Den är belägen vid Tanganyikasjöns nordligaste del och precis intill gränsen till Burundi. Staden och dess omnejd har en befolkning på närmare 800 000 personer. Av dem är cirka 380 000 kvinnor och drygt 160 000 är barn. Det är även en av dem städerna som helt saknar specialister inom vården. Detta innebär att kvinnor och barn som behöver specialistvård måste ta sig till huvudstaden i grannlandet Burundi eller till den större staden Bukavu, drygt 5 timmar norrut. De som bor i området men inte har möjlighet att ta sig längre sträckor är hänvisade till de mottagningar och läkare som finns i staden.

Ser vi till statistiken mister 693 kvinnor livet per 100 000 levande födda barn i Kongo. Barnadödligheten ligger på 71,47 dödsfall per 1000 levande födslar. Det placerar landet på plats 17 respektive 12 i jämförelse med övriga världen.

Med Rutasoka Clinique vill vi minska dödligheten i samband med förlossningar och höja kvalitén på mödravård och pediatrik i Uvira.

Kommentarer

  • Publicerat av ozisudusipel den

    http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Buy Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg kdl.jrap.rutasoka.se.mhh.ac http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • Publicerat av okapibajt den

    http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin Amoxil Dose For 55 Pounds hod.xdog.rutasoka.se.npk.vu http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • Publicerat av ygsobmdzmp den

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Lämna en kommentar