Nu kan du få ditt kaffe levererat direkt hem med PostNord

Första barnet är fött!

Första barnet är fött!

Just nu är vi mycket glada!
På måndagkvällen föddes det allra första barnet på Rutasoka Clinic! Det blev en frisk, pigg och glad liten pojke och vi är otroligt rörda.

Det blev en pojke!

 

Vi passade på att ställa några frågor till Rutasokas grundare Stefanie och Rebu.

Hur känns det att kliniken äntligen står klar och redo?
– Det är verkligen överväldigande, jag (Stefanie) blev riktigt tårögd och Rebu går bara runt och skrattar. Samtidigt är det en enorm lättnad att det är klart och att kvinnorna kan känna sig trygga i att ha möjlighet till specialistvård i deras närhet. Känslan av att vara med och hjälpa landet där jag (Rebu) vuxit upp är obeskrivlig. Extra kul var det att se hur mycket vårt engagemang betyder för familjerna i Uvira, det fick jag (Rebu) höra efter talet jag höll under invigningen.

Hur har de här två åren varit?
– Det har varit spännande, lärorikt och utmanande. Vi gick in i en bransch som vi inte har något kunskap om med hopp om att bilda ett starkt team med kunskap och engagemang så att vi skulle kunna göra skillnad. Med hårt arbete och en tydlig vision så lyckades vi bygga upp ett bra team som kommer att göra stor skillnad på plats i Uvira.

Vad är nästa steg?
– Trots att vi idag kunnat inviga kliniken har vi fortfarande stora utmaningar framför oss. Bland annat rör det personalfrågor, att skapa en bra struktur med tydligt ledarskap och uppföljning på arbetsplatsen. All utrustning finns inte på plats än, vilket innebär att det fortfarande behövs medel för att kunna ge personalen optimala förutsättningar att ta hand om patienterna. Vi kommer fortfarande att behöva donationer av personer som tror på vår vision och vill vara med på vår resa, både privatpersoner och företag som lägger värde i socialt ansvar. Vi kommer fortsätta att leverera ekologiskt odlat kaffe, både på hemsidan och hos våra återförsäljare, för varje påse man köper går 10 procent direkt till kliniken.

Hur gick invigningen till?
– Det var omkring 200 gäster inbjudna till invigningen, men det kom många fler. De fick till och med flytta ut invigningen till gatan utanför kliniken. Flera representanter från myndigheter i både Uvira och övriga Södra Kivuprovinsen var på plats, bland annat kommunchefen, det var även hon som fick äran att klippa bandet. Många personer höll tal, däribland Rebus farbror Baleke som passade på att tacka Rebus farmor Resa och sin fru samt alla andra som varit delaktiga i uppförande av kliniken. Baleke har gjort ett otroligt jobb, han tog en enorm risk när han lämnade sin fasta tjänst för att till 100% satsa på kliniken. Församlingen från kyrkan CEPAC var också på plats, det blev körsång och predikan. Representanterna från myndigheterna fick en visning av kliniken och tillställningen avslutades med en gemensam måltid.

Vad för reaktioner har ni fått?
– Vi har fått många väldigt fina kommentarer om att vi har gjort ett väldigt bra jobb, speciellt då det brukar ta längre tid för liknande projekt att komma igång.

Vad tror ni att det här kommer att betyda för människorna i Uvira?
– Vi hoppas att det kommer att betyda jättemycket för främst kvinnorna i staden. Vi vill så innerligt att vårt arbete ska göra skillnad, att vi ska vara med och rädda liv och skapa en trygghet för familjerna i staden.

Följ med på vår resa genom att köpa vårt ekologiska kaffe eller donera till kliniken. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Lämna en kommentar