Nu kan du få ditt kaffe levererat direkt hem med PostNord

Internationella Kaffedagen

Internationella Kaffedagen

Idag, 2017-10-01, är det international kaffedagen! Jag vill passa på att lyfta upp ett fantastiskt kongolesiskt kaffe och dess passionerade bönder, som lägger all sin kraft, energi och kärlek i odlingen för att vi ska få en god kopp kaffe.

I oktober förra året, efter att vi varit och besökt bönderna, tog vi beslutet att börja importera kongolesiskt råkaffe. Några av bönderna visade oss sina lager av kaffe, allt dem hade odlat men som saknade köpare. Bönderna lägger allt sitt hopp på kaffet dem odlar för att försörja sina familjer och när det är skördat och klart är det ingen som kommer för att köpa kaffet. Det ungefär som att gå till jobbet och inte får något betalt alls. Bönderna har gått igenom väldigt mycket med krig, våld och grymhet som har varit centrerat till östra Kongo under lång tid, men genom deras kaffeodlingar återfår dem hopp om ett gott liv igen.

När vi åkte tillbaka till Sverige så hörde jag av mig till nästan alla kaffeimportörer för att ta reda på om någon importerar kaffe från Kongo. Det vanligaste svaret jag fick var: ”kongolesiskt kaffe är gott, men det alldeles för stor risk att köpa kaffe därifrån”. Jag svarade tillbaka: ”men ni marknadsför er med att ni hjälper kaffebönder i hela världen, varför inte hjälpa kaffebönderna i Kongo då?”. Den frågan har jag fortfarande inte fått svar på.

I Kongo finns en enorm potential att ta fram fantastiskt gott kaffe, dels tack vare den gynnsamma jordmånen och dels den höga höjd som kaffet odlas på, 1500 – 2000 meter över havet, i Kivuprovinserna. Detta gör att kaffeplantorna kan växa helt utan några bekämpningsmedel. Vi satsar även på att hjälpa bönderna att öka medvetenheten om miljön, både i odlingen, i den efterföljande tvättprocessen, men även gällande transporten.

Rutasoka jobbar väldigt nära kaffebönderna i Kongo och den nationella kaffeorganisationen för att kontinuerligt hitta olika lösningar för att förbättra kvalitén på kaffet och motivera bönderna, så att de inser hur viktigt deras arbete är för dem själva, samhället och för kaffekonsumenterna.

Kaffebönderna i Kongo behöver bli sedda, de behöver lyftas upp och sist men inte minst känna sig uppskattade för deras fantastiska arbete. Det är något vi på Rutasoka sträva efter, det är så vi tillsammans ska lyfta upp det kongolesiska kaffet och därmed minska fattigdom och rädda liv.

Vi är medvetna om de stora riskerna som finns med att importera kaffe från Kongo, men vi vill hjälpa på riktigt. Och ska man hjälpa, behöver man ibland gå mot strömmen! Vi jobbar dock ständigt med att minimera riskerna i alla leden. Att dessutom bara köpa några säckar kaffe från en specifik bonde vid ett specifikt tillfälle är inget som löser böndernas problem, det är bara för slutkonsumenternas ego som detta blivit en ”sak”. Vi vill förmedla att det är volymen och kontinuiteten på inköp som gör skillnad på riktigt!

Vi på Rutasoka hoppas att du känner dig delaktig i vårt initiativ så att vi tillsammans ger kongolesiska bönder möjlighet att få drömma. De är inga offer, så som det har målats upp i många år, utan människor med potential, lika stor potential som vem som helst. Tillsammans ska vi ge bönderna möjligheten att göra det de är passionerade för och ge dem ett normalt liv igen.

//Rebu Burubwa

Lämna en kommentar