Julen närmar sig med stormsteg


Nu närmar sig 2:a advent och vad passar bättre än mysig adventsfika och lite brädspel - i samarbete med Rutaoska har Mattias "Kostymbagaren" Celinder tagit fram detta fantastiska recept på kaffe-, choklad- och nötcookies, knapriga på kanten och härligt sega på insidan. Medan doften av nybakat sprider sig från köket - plocka fram alla familjespel ni har och skapa en myshörna med filtar och kuddar mitt på vardagsrumsgolvet. En garanterad hit i vintermörkret! 12 st
  • 100 g smör, mjukt och rumsvarmt
  • 1,5 dl brun farinsocker strö
  • 1,5 msk sirap
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1,5 msk mycket finhackade kaffebönor (kör i matberedare)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g mjölkchoklad, (grovhackad eller chokladknappar)
  • 50 gr grovt hackade hasselnötter
Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Vispa samman smör, socker, sirap och vaniljsocker till en fluffig smet.
Tillsätt ägget under fortsatt vispning.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, kakao och salt.
Tillsätt de torra ingredienserna till smörsmeten och blanda försiktigt ihop med slickepott till en jämn och kladdig deg.
Ha till sist i grovhackad choklad, kaffe och hasselnötter och blanda försiktigt tills det fördelat sig jämnt i degen.
Låt degen stå i kylskåpet i 30 minuter innan du rullar den i 12 lika stora bollar och fördelar på plåtar täckta med bakplåtspapper.
Tryck till dem lite lätt och håll ordentligt avstånd mellan kakorna på plåten så att de inte smälter samman i ugnen.
Grädda kakorna i 10 minuter. När du tagit ut kakorna från ugnen, dra över bakplåtspappret med kakorna på galler direkt för att svalna.
Ligger de kvar på den varma bakplåten så kommer de gräddas på eftervärme och bli av med den goda segheten i mitten.

Äldre artiklar Nya artiklar