Nu kan du få ditt kaffe levererat direkt hem med PostNord

Rutasoka Coffee, 19 februari 2021

20:e februari:
Världsdagen för social rättvisa

20:e februari: Världsdagen för social rättvisa

I samband med Världsdagen för social rättvisa intervjuade vi Stefanie Hedén, ordförande i Rutasoka Foundation. 

I november 2007, valdes den 20:e februari som datum för Världsdagen för social rättvisa. Världsdagen skall bidra till att stötta och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla. Läs mer här. 

Hur startades Rutasoka Foundation?
Vi startade egentligen redan 2017 i samband med grundandet Rutasoka AB, men då drevs verksamheten som en ideell förening, föreningen omvandlades till en stiftelse 2019.

Vad är syftet med stiftelsen?
Stiftelsen har till syfte att ge bidrag till medicinska kliniker, jordbrukskollektiv och utbildningsanstalter i Södra och Norra Kivu-provinsen i Demokratiska Republiken Kongo.

Vi utvecklar och värnar om de förutsättningar som gör att samhället en dag kan bli självförsörjande.

Hur fungerar det rent praktiskt?
Rutasoka Foundation får upp till 5% av omsättningen av kaffeförsäljningen i Rutasoka AB, som återinvesteras i olika satsningar i östra Kongo. Det kan t.ex. gå till nya kaffeplantor, fri förlossningsvård eller utbildnings-satsningar, som t.ex. när kaffemakarna fick utbildning i hur man sköter och förädlar kaffeplantan på bästa sätt.

Stiftelsen tar emot ansökningar från exempelvis kaffe-kooperativet eller kliniken, och granskar samt godkänner dessa i styrelsen.

Stefanie Hedén, ordförande i Rutasoka Foundation.

Av de pengar som återinvesteras, hur mycket går till Kongo och hur mycket går till administration?
Förutom till bankkostnader, går inga pengar till admin-istrativa utgifter d.v.s. löner eller andra kostnader i verksamheten.

Vad kommer Rutasoka Foundation bidra till härnäst?
Vi har precis godkänt ett projekt som vi kommer att lansera inom kort. Projektet ska bidra till trygghet och välmående för kaffemakarna.

Kaffemakare och rostmästare spelar en stor roll i hur din kopp kaffe ska smaka. En av dem verkar i ett fungerade samhälle, men inte den andra. – Det måste vi ändra på – tillsammans. Med en kopp kaffe i taget.

Sedan 2017 har Rutasoka Foundation bidragit till att skapa fler än 1 500 arbetstillfällen, fler än 5 000 kvinnor och barn har fått vård på Rutasoka Clinic och fler än 20 000 kaffeplantor har delats ut till kaffemakarna. 

BUTEMBO MÖRKROSTAT KAFFE MALET EKO / UTZ - 450 GR
BUTEMBO MÖRKROSTAT KAFFE MALET EKO / UTZ - 450 GR
BUTEMBO MÖRKROSTAT KAFFE MALET EKO / UTZ - 450 GR

BUTEMBO MÖRKROSTAT KAFFE MALET EKO / UTZ - 450 GR

89 kr

Området med det respektingivande namnet Butembo är Kaffekooperativets högkvarter, och också området där Rutasoka är en tongivande samhällsaktör. Butembo är även namnet på detta ekologiska och kraftigt mörkrostade kaffe med smak av mörka frukter och bär. Eftersmaken präglas av gräddig choklad, vilket gör Butembo till en favorit för dig som älskar kaffe med mustig karaktär och stark personlighet.

Innehåll

100% Arabica från ekologiska och rättvisa plantage i Kongo.

Mervärde

Utöver att du får ett högkvalitativt ekologiskt kaffe, så gör du även en livsviktig gärning för människor i Kongo och deras levnadsförhållanden. 

  TIDIGARE INLÄGG

  2021-02-08

  Pressrelease - Rutasoka Coffee tar in näringslivsprofilen Jan Wallberg. 

  2021-01-26

  Rune Bergos entreprenörsresa 

  2020-12-29

  Kasengas nyårsdrink