En oförglömlig resa till Kongo

Nu är vi tillbaka från vår resa i Kongo. Vi har haft några fantastiska dagar på kliniken och vill gärna dela med oss av vår upplevelse.

Under den första dagen på kliniken överraskades vi med en invigningsfest, dels för att vi för första gången fick se kliniken som en fungerande verksamhet samt för att fira öppnandet av det nya apoteket. Under festen deltog flera samhällsviktiga personer, kommunchefen, områdesansvarige samt chefen för hälsovård i Uvira, som alla talade om vikten av det vi gör för samhället och hur de med stor entusiasm ser fram emot framtiden och att samarbeta med oss. Vi fick även själva möjlighet att säga några ord, för att tacka personalen på kliniken och alla som har varit med och gjort kliniken möjlig.

Under dagarna som kom fick vi verkligen uppleva mycket, vi träffade flera mammor tillsammans med sina barn som fötts på kliniken, vi fick avbryta samtalen med personalen vid flera tillfällen för förlossningar och kunde dela med oss av en massa fina gåvor som vi fått av eldsjälar här i Sverige. Det var emotionellt överväldigande att få vara på plats och vi längtar efter vårt nästa besök.

Att starta apoteksverksamheten har varit det största projektet under hösten och behovet av bra mediciner har varit enormt. Problemet i samhället har sedan länge varit att medicinerna inte hållit den kvalitet som vore önskvärd, ofta har de verksamma ämnena varit så låga att de inte givit någon effekt alls. Men i och med vårt samarbete med företaget DCMP i Bukavu är vi garanterade att våra mediciner har den effekt dem ska för våra patienter. DCMP köper endast in mediciner som kontrollerats på innehåll i Europa och gör själva kontroller på plats just för att säkerställa, dem är dessutom tillsammans med staten aktiva för att minska antalet falska mediciner på marknaden och jobbar ständigt med att informera allmänheten om att tänka på vad och var mediciner köps.

Vi vill tacka alla som har varit med oss under det gångna året. Majoriteten av det vi har skickat ner under dem senaste månaderna har gått till att förbereda apoteket och nu kan vi stolt säga att vi förser både klinikens patienter och allmänheten med mediciner av högsta kvalitet. Tack vare er som köper Rutasoka Coffee har vi även kunnat höja dem anställdas löner så att dem kan försörja sina familjer.

Det sista vi fick möjlighet att göra under tiden på kliniken var att träffa vårt fadderbarn, vi har nämligen bestämt oss (som privatpersoner) för göra lite till. Vårt fadderbarn föddes 9/5-2017 vid åttatiden på kvällen samma dag som kliniken slog upp dörrarna och pojkens föräldrar bestämde sig för att hedra oss genom att döpa barnet till RUTASOKA. Vi var väldigt berörda av detta och när vi fick möjlighet att prata med pojkens mamma, Furaha (hennes namn betyder glädje), möttes vi av en trött och mager kvinna. Baleke, som är ansvarig på kliniken berättade att hon är undernärd. All näring som hon får i sig ger hon till sitt barn när hon ammar. Furaha berättade att Rutasoka är hennes tredje barn och att hon nu vill lära sig att sy för att hjälpa till att försörja dem. Vårt första mål som faddrar är att se till att Rutasoka får i sig mjölkersättning så att hans mamma kan få upp energin och börja jobba och vi kommer att ha kontinuerlig kontakt för att se hur familjen mår.

Vi har samlat ihop några blandade bilder från våra dagar i Kongo och hoppas att ni finner glädje i att se hur mycket gott ni gör.