När det är som mest att göra – skäm bort dig själv

Det är ofta mycket att göra nu innan jul – både på jobbet och hemma. Därför vill vi fira in 1:a advent med ett fantastiskt recept på banankaka framtaget av underbara Mattias Celinder (https://www.mattiascelinder.se/) i samarbete med Rutasoka. Mattias, även kallad Kostymbagaren, beskriver sig själv som en passionerad hemmabagare som bjuder på både traditionella klassiker men också nya recept med nya smaker och kombinationer. Han vill inspirera alla att våga baka och inse att det inte är så svårt och dessutom väldigt roligt. Nu senast var han med i Hela Sverige Bakar! Så unna dig själv en avslappnande bakstund och njut av en hembakad kaka i lugn och ro för dig själv eller med dina nära och kära.

En saftig banankaka med kaffeglasyr Banankakan är gjord med Rutasoka-kaffe Njut av denna saftiga banankaka med kaffeglasyr till första advent.

Saftig banankaka med kaffeglasyr
3 dl strösocker
150 g smör, mjukt
3 bananer (mogna)
3 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
1,5 msk finhackade kaffebönor (kör i matberedaren)
50 g valnötter

Till formen:
smör
mandelmjöl

Glasyr:
150 g smör
1 dl starkt kaffe
1 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
6 dl florsocker

Dekor:
50 gr valnötter
hela kaffebönor

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt.
Mixa banan och blanda i smeten, tillsätt ägg.
Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Fyll en smord och bröad kakform (24 cm i diameter med löstagbara kanter).
Gräddas mitt i ugnen, i cirka 30-35 minuter.

Glasyr
Smält smöret och låt svalna.
Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet. Låt glasyren sätta sig lite innan du
breder den över kakan. Garnera med valnötter och hela kaffebönor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *