Just nu: Fri frakt vid köp över 178 kr | Snabba leveranser

yt_image

RUTASOKAS KRONOLOGI

“Det är och var människor som försörjer sig själva på sin odling och på sitt hantverk genom det arv dem har fått från sina förfäder. Jag insåg att det är människor som vill bli och var självförsörjande, men som idag inte har den möjligheten för att konflikten har förstört den grund de hade att stå på”
- Rebu Burubwa

BAKGRUND

Under 1970-talet var Kongo det land i Afrika som stod för den största kaffeexporten, men konflikterna slog upp jorden och skapade konsekvenser som gjorde det riskabelt för jordbruksentreprenörer att sälja sin skörd. 90-talets inbördeskrig, demokratisk instabilitet och de rika mineraler som finns i den bördiga jordmånen har breddat konflikter och skapat djup fattigdom i Kongo och dess grannländer. I brist på trygg och hygienisk sjukvård mäter Kongo än idag världens näst högsta nivå av mödra- och spädbarnsdödlighet och det var så allting startade.

2007

Osäkerhet, krig och korruption hade länge varit vardag för många kongoleser.
När rebellerna länsat familjen Burubwas hem, flydde de från Uvira i östra Kongo till Sollefteå i Sverige.

Mötet med Sverige skapade många frågor, kulturella utmaningar och med en mamma som gått med en mjuk front och en rak rygg och alltid hjälpt andra kvinnor sökte Rebu efter svar. Varför flydde familjen till Sverige?
Varför vi och inte dem?  

För att förstå det. Börjar vi från början. 

LÄS MER