Nu kan du få ditt kaffe levererat direkt hem med PostNord

Rutasoka Clinic

Vid Tanganyikasjöns nordspets i östra Kongo-Kinshasa ligger staden Uvira. En stad där 170 000 människor varje dag vandrar över den röda och mineralrika jorden. Staden och efterkrigets Kongo hämtar sig än idag från 90-talets krig och oroligheter. Många människor lever i fattigdom och i brist på sjukvård, mediciner och förnödenheter. Rutasokas VD och grundare Rebu Burubwa är själv född i området och vet hur svårt livet kan vara på plats. Med stark vilja att ge tillbaka till människorna i sin barndoms samhälle startade han 2017 Rutasoka Clinic.

Rutasoka betyder gemenskap

Kongo har världens näst högsta mödra- och spädbarnsdödlighet. Faktorer som brist på sjukvård, brist på utbildade barnmorskor men också kvinnans historiskt sett obefintliga rättigheter har tillsammans lett till komplexa utmaningar och risker under graviditet och förlossning. En tid i livet då kvinnan behöver trygghet och omvårdnad som allra mest. Att få föda sitt barn i en trygg och hygienisk miljö är långt ifrån självklart i Kongo. Preventivmedel är nästintill obefintliga och rätten till abort är bara tre år gammal. Många mödrar väljer fortfarande att föda sina barn hemma vilket gör att mödra- och spädbarnsdödligheten är fortsatt hög.

Därför startades Rutasoka Clinic 2017, en kvinnoklinik som ger kongolesiska kvinnor den rättmätiga vård de som blivande mödrar behöver. Här kan man upptäcka högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, infektioner, eller att barnet ligger fel i magen. Här kan en kvinna få föda sitt barn i en hygienisk miljö, under trygga förhållanden och med professionell läkare och barnmorska som stöd. Här kan fadern till barnet få delta i födseln, klippa navelsträngen och vara den första som håller sitt barn i famnen. 

På Rutasoka Clinic arbetar Rebus farbror Baleke Burubwa, barnmorskan och avdelningschefen Vumilia Chabiranda med sina 26 års erfarenhet inom förlossningsvård och ytterligare fjorton anställda. Hittills har de gett ca 5000 * (2021-01-20) kvinnor fri förlossningsvård och hjälpt lika många barn till livet på ett tryggt och säkert sätt. Rebus farfars namn var Rutasoka och kliniken döptes efter honom. Även det första barnet som föddes på kliniken, en pigg och frisk liten pojke döptes till Rutasoka. Ordet Rutasoka betyder Gemenskap och vi kan inte tänka oss ett bättre namn på vår klinik och vårt kaffe.

Kaffe som räddar liv

Varje liten kaffeböna som har handplockats, torkats, rostats och som hamnat i en Rutasoka kaffeförpackning är ett bidrag till ett bättre samhälle och bättre villkor för människorna som lever på kaffeplantagen i Kongo. Varje paket kaffe du väljer att köpa och varje kopp kaffe du dricker kan ha en direkt inverkan på andra människors liv. Du kan till och med rädda liv genom ditt val av kaffe

“De här människorna har sitt sätt att jobba och leva. Det ska vi inte röra, men vi kan hjälpa dem att utveckla det” - Rebu Burubwa, VD och grundare Rutasoka Coffee

translation missing: sv.general.ttc_text.numbers_block_3

translation missing: sv.general.ttc_text.numbers_title_3