Arabicabönor från Kongo

Vårt kaffe är från Kongo.
Det är vi väldigt stolta över.

När du köper kaffe från oss har du haft turen att få tag på några av de finaste Arabicabönor som odlas i Kivu-regionerna, mitt i det vackra och viktiga naturreservatet Virunga i den Demokratiska Republiken Kongo. Arabicabönan är svårare att odla jämfört med andra kaffebönor och därför är kaffe gjort på Arabicabönan ett lyxigare och godare kaffe som du kan unna dig!

På grund av oroligheter i Kongo är vi ganska ensamma om att jobba tillsammans med kaffebönderna i Kongo. Men vi gör det för att en del av våra hjärtan finns där.

Att de kongolesiska bergen, med sitt tropiska klimat och sin biologiska mångfald är en av världens mest gynnsamma platser att odla kaffebönor på, gör det ännu mer givande att ta fram vårt kaffe!

Specialkaffe – en kvalitetsstämpel

Våra bönder plockar bara de allra finaste, mogna kaffebären för att leverera dem till den kooperativa stationen för tvättning, sortering och torkning. Här skiljs arabicabönorna från bäret med stor omsorg, för att ge bästa möjliga kvalitet på vårt kaffe. Rutasoka är specialkaffe, vilket innebär kaffe av högsta kvalitet genom kravställningar på ekologisk odling och varsamma förädlings- och rostningsprocesser. Stämpeln specialkaffe får ett kaffe först när det uppnått minst 80 poäng av 100 möjliga i dessa avseenden.

Höga altituder ger smakrikt kaffe!

Våra kaffeodlingar ligger på de vulkaniska Mitumbabergens sluttningar på en altitud mellan 1500 och 2000 meter över havet. Arabicabönan trivs i det svalare klimatet på den höga höjden och det är en av faktorerna som ger vårt kaffe sin unika smak! Den kalla luften gör att det tar längre tid för kaffebäret att mogna och det ger en mer komplex och välutvecklad smak till kaffet.

 

Arabicabönor – Kaffet med smak av Kongo

Arabicabönan som ska bli Rutasoka-kaffe tar smak av mineralerna i jorden där den växer, den energirika solen som tränger undan bergsdimman och den tropiska växtligheten som lever i samklang med odlingarna. Arabicabönan innehåller mindre koffein än andra bönor, koffeinet är det som ger kaffet sin bittra smak, därför är vårt kaffe mindre beskt och har en mjukare smak. Förhållandena i Kongo gör kaffet fruktigt i smaken, med toner av citrus. Men resan mot en riktigt god kopp kaffe har förstås bara börjat där…

Vi rostar fram smakerna i Sverige!

Vårt kaffe rostas enligt slow roast metoden för att framhäva de unika smakerna hos våra kongolesiska Arabicabönor. Bönorna rostas längre, på en lägre temperatur, än traditionell rostning. Det är för att bönan ska bli helt jämnt rostad och inte riskera att brännas. Rutasoka-kaffet får en kärleksfull behandling från träd till förpackning!

Genom att blanda arabicabönor som växt på olika altituder och experimentera med rostningstemperaturer och tider har vi tillsammans med våra smakexperter tagit fram fyra olika färger, karaktär och smaker. Från samma odlingar i den Demokratiska Republiken Kongo!

Gemensamt för alla våra sorter är att de är fruktiga, utan besk eftersmak, att de smakar gott… och gör gott.

KASENGA

Mörkrost
Mustig / Rund / Fyllig

MITUMBA 7.3

Espresso
Kraftig / Söt / Kryddig

OKAPI

Mellanmörk
Mustig / Rund / Söt

RAFIKI

Mellanljust
Söt / Syrlig / Nötig