Arabicabönor från Kongo

Noggrann bearbetning

Det tropiska klimatet, den goda jordmånen och gott om regn skapar ideala förhållanden för odlingen av våra Arabicabönor. Våra bönor odlas i dem höglänta områden i östra Kongo, mer än 1500 meter över havet i den vulkaniska jordmånen. Bären handplockas och bönorna genomgår en tvättprocess, men fermenteras inte. Bönorna torkas slutligen i solen och sorteras för hand för att eliminera defekterna.

Den kalla luften gör att det tar längre tid för kaffebäret att mogna och det ger en mer komplex och välutvecklad smak till kaffet.

 Arabicabönor – Kaffet med smak av Kongo

Arabicabönan som ska bli Rutasoka-kaffe tar smak av mineralerna i jorden där den växer, den energirika solen som tränger undan bergsdimman och den tropiska växtligheten som lever i samklang med odlingarna. Förhållandena i Kongo gör kaffet fruktigt i smaken, med toner av citrus. Men resan mot en riktigt god kopp kaffe har förstås bara börjat där…

 Arabicabönor – Kaffet med smak av Kongo

Arabicabönan som ska bli Rutasoka-kaffe tar smak av mineralerna i jorden där den växer, den energirika solen som tränger undan bergsdimman och den tropiska växtligheten som lever i samklang med odlingarna. Förhållandena i Kongo gör kaffet fruktigt i smaken, med toner av citrus. Men resan mot en riktigt god kopp kaffe har förstås bara börjat där…

Vi rostar fram smakerna i Sverige!

Vårt kaffe rostas enligt slow roast metoden för att framhäva de unika smakerna hos våra kongolesiska Arabicabönor. Bönorna rostas längre, på en lägre temperatur, än traditionell rostning. Det är för att bönan ska bli helt jämnt rostad och inte riskera att brännas. Rutasoka-kaffet får en kärleksfull behandling från träd till förpackning!

Så tar vi fram smakerna

Genom att blanda arabicabönor som växt på olika altituder och experimentera med rostningstemperaturer och tider har vi tillsammans med våra smakexperter tagit fram fyra olika karaktär och smaker.

Gemensamt för alla våra sorter är att de är fruktiga, utan besk eftersmak, att de smakar gott… och gör gott.

Våra produkter

Vi har givit våra produkter namn som har association till Kongo. Klicka på bilderna nedan för att läsa mer om varje enskild produkt. 

KASENGA

Mörkrost
Mustig / Rund / Fyllig

MITUMBA 7.3

Espresso
Kraftig / Söt / Kryddig

OKAPI

Mellanmörk
Mustig / Rund / Söt

RAFIKI

Mellanljust
Söt / Syrlig / Nötig